Skip to content

MDI House 9

Mount Desert Island, Maine

Slideshow Thumbnails

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella/Esto.

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella/Esto.

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella/Esto.

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella/Esto.

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella/Esto.

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella/Esto.

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella/Esto.

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella/Esto.

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella/Esto.

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella/Esto.

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella/Esto.

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella/Esto.

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella/Esto.

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella/Esto.

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella/Esto.

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella

MDI House 9, Mount Desert Island, Maine. Image Credit: © Elizabeth Felicella/Esto.

Description

MDI HOUSE 9

House 9 involved the complete renovation of, and addition to, a seaside cottage originally designed by Homer Rogers Architects in the early 1960s. When beginning this project, our aim was to take cues from the initial regional style while extending the house into the landscape using local materials and reductive design. We renovated the original waterfront living and dining pavilion to include an open plan kitchen, living, dining room layout with new floor-to-ceiling, naturally weathering teak windows made by Duratherm of Vassalboro, Maine. An uphill addition included the re-construction of a forty-foot glass bridge above a dramatic granite ledge, leading to a three bedroom, three bath sleeping pavilion. The new architecture celebrates the original volume while employing a simple palette of vernacular materials and details.

Featured in:

Maine Home + Design

Image